Reial Col·legi Militar de Tarragona

         Dins dels possibles treballs de recerca que amb el Projecte Tarragona 1800 tenim l’oportunitat de dur a terme, crec que indagar sobre el Col · legi Militar de Tarragona, és per a mi un dels temes militars pendents de la ciutat.
Aquest article és una petita introducció sobre el Reial Col · legi, així que qualsevol dada que es pugui trobar per ampliar aquesta informació, serà ben rebuda.
Iniciat el conflicte contra els exèrcits napoleònics ia proposta del General en Cap del 1r Exèrcit D. Enrique O’Donnell i amb l’aprovació del Consell de Regència de data 3 de juliol de 1810, es va organitzar aquesta acadèmia a la plaça de Tarragona a la qual van acudir tots els Cadets dels cossos d’Infanteria d’aquest Exèrcit, reunint-se uns quaranta en el convent dels Pares Mercedaris, sent nomenat director del centre el Coronel d’Infanteria D. Joaquín Navarro.
Procedents de les cinquenes mobilitzades es van incorporar a l’acadèmia aquells joves amb un nivell d’estudis suficient per poder assimilar els ensenyaments castrenses.
Consistien aquestes en tàctica, ordenances, matemàtiques i més endavant es van incloure també unes nocions de fortificació de campanya. El nombre d’alumnes va arribar a 150, amb els que es van formar dues companyies.
A finals de 1810 van ser examinats pel General en Cap trenta d’ells, que van ser promoguts a l’ocupació de subtinents.
A principis de 1811 i davant l’imminent lloc de la plaça, es va disposar l’evacuació de l’acadèmia cap a Vilanova i la Geltrú, però es va establir en Buza i posteriorment en Borja on va romandre fins a final de 1813, que es va traslladar a Poblet, en la localitat romandre fins 1818.
L’uniforme que vestien era el següent: frac blau turquí, amb coll, voltes i folres del mateix color; cordons de plata a l’espatlla dreta i quatre flors de lis del mateix metall en els faldons, pantalons de drap gris; chaco amb xapa de plata en forma de cornucòpia, corretjam, fusell i espasa.

 

Firmat: Alfredo Redondo Penas

 

Bibliografia:

BO CARRERA, José María: Uniformes espanyols de la Guerra d’Independència. Aqualarga

GOMEZ RUIZ, Manuel – ALONSO JUANOLA, Vicente: L’Exèrcit dels Borbó. Regnat de Ferran VII (1808-1833). Institut d’Història i Cultura Militar.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: