José Antonio de Castellarnau i Magrinyà

Tarragona no ha estat mai ciutat natal de cap personatge d’altíssima nissaga sinó més aviat urbs de pas i no gaire llarga estada. Tot i així, a la nostra ciutat hem tingut la fortuna de tenir com a conciutadans a personatges que amb la seva fortuna i empenta ens han modernitzat i han ajudat al nostre progrés. Un d’ells va ser José Antonio de Castellarnau i Magrinyà.

Va néixer a Tarragona el 1763 fill de Carles de Castellarnau i de Maria Magrinyà, ia ell devem la culminació de les obres de la nova casa senyorial al carrer Cavallers, donant forma neoclàssica a l’anterior palau tardogótico i renaixentista, encarregant les pintures d’estil neoclàssic amb temàtica mitològica que decoren el sostre de la sala de ball al pintor francès Joseph Flaugier.

Des de la Guerra de Successió, Tarragona tenia prohibit comerciar amb mercaderies estrangeres i fins i tot d’altres ports que no fossin catalans, perjudicant el seu desenvolupament. En 1789 Carlos IV va aixecar totes les prohibicions, cosa que va obligar a la ciutat a crear la Junta General del Port, en què va entrar Castellarnau com a representant de l’estament nobiliari, i el 1790 va ocupar el càrrec de tresorer de la Junta Administrativa, encarregant-se de la recaptació dels diners necessaris per ampliar les infraestructures portuàries, diners que procedia tant d’aportacions personals, d’institucions com l’Arquebisbat i de l’obtingut en sortejos de loteria, fent-ho amb tal zel (fins i tot va prestar una autèntica fortuna de l’època, 49.290 lliures) que el càrrec va ser ratificat pel Rei en 1800, guardant a casa no només els cabals sinó també tota la documentació, actualment conservada excepte la dels anys 1811 a 1813, els del setge, assalt i saqueig de Tarragona per les tropes napoleòniques.

Gràcies a ell, doncs, Tarragona va disposar d’un port d’acord al seu rang, sent recompensat per la Corona amb l’Ordre de Carles III, a més de ser nomenat diputat a les Corts de Cadis. Va morir a Tarragona el juny de 1845 als 82 anys.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: