Reial Col·legi Militar de Tarragona (II)

Seguint amb la recopilació de la documentació dispersa en diferents arxius sobre la creació del Reial Col · legi Militar de Tarragona, aportem en aquest segon article nova informació de gran interès.

En ple 1810, les enormes baixes sofertes pels nostres exèrcits van fer plantejar la urgència de formar nous oficials per cobrir les vacants produïdes. Amb aquesta finalitat el Consell de Regència va aprovar la creació del Reial Col · legi Militar de Tarragona mitjançant una Real Ordre datada a Cadis el 3 de juliol de 1810.

Per dur a terme la creació d’aquesta institució es va escollir el convent dels Pares Mercedaris o de la Mercè (actual Palau de la Diputació), designant com a cap de detall el sergent major don Antonio Soto de Alfeirán, col · laborador del director del centre, el Coronel Navarro.

Convent dels Pares Mercedaris

            (Detall pintura original a l’Ermita de Sant Magí de Tarragona)

La necessitat de formar oficials va fer que es van incorporar al Col · legi joves universitaris el que va permetre ampliar el nombre d’alumnes (va arribar a 150), amb els quals es van formar dues companyies. Segons la història d’aquest establiment: «la instrucció que es va donar al principi, es va limitar a ordenances i tàctica en la seva major extensió, i mestres els oficials mateixos de les companyies que es van treure l’exèrcit, amb la capacitat é instrucció convenient. Però més endavant es van establir les assignatures de matemàtiques pures i fortificació de campanya, que van tenir els professors Enrich i Fox, de manera, que ja en caps de 1810, van ser examinats uns 30 cadets a presència del mateix general en cap, comte l’Abisbal, i els mariscals de camp, Sarsfield i Winfen, els comandants d’enginyers i artilleria i el sotsinspector d’infanteria, D. Ramón Pírez, sent jutjats dignes de fer a sotstinents «.

El Reial Col · legi no va trigar a ampliar les seves possibilitats de formació al Arma de Cavalleria. Aquests estudis estaven dirigits «pel capità del Regiment de Dracs de Numància don Joan Maria CODHES i dels seus segons els tinents d’Hússars Espanyols i de Alcántara Manuel Nicolás de Rabassa i don Sebastián de Capdevila».

Els dies 6, 7 i 8 de març de 1811 es van realitzar els primers exàmens que van ser presidits per «el mariscal de camp José Sanjuán, sotsinspector de cavalleria de l’Exèrcit. Aprovar els vint cadets que van ser proposats per a oficials «.

Actual Palau de la Diputació

Col · legis Militars en temps de Ferran VII

Bibliografia:

Gazeta Militar i Política del Principat de Catalunya número 63 del 30 de març de 1811.

BERTRAN VALLVÉ, Dídac – Gramunt DE MORAGAS, Manuel: Els regiments de guarnició a Tarragona 1700-1931: de Felip V a Alfons XIII. Ministeri de Defensa. Novembre, 2000.

Firmat: Alfredo Redondo Penas

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: