Milícies Urbanes de Tarragona (I)

Les Milícies Urbanes de Tarragona són creades el 18 juny 1810 pel Capità General Enrique O’Donnell, per guardar l’ordre interior i la defensa dels punts més estratègics de la ciutat, en absència de les tropes regulars.

Capità General Don Enrique O’Donnell

En elles es podien allistar tots els veïns de la ciutat amb dos anys de residència, compresos entre els divuit i quaranta anys d’edat, que quedaven exempts del servei militar o d’acudir a les lleves de sometent. Es tractava de crear un batalló compost per deu companyies de 100 homes, amb la seva oficialitat corresponent. Els oficials no rebrien assignació mentre que la tropa, en els dies de servei, gaudiria del mateix sou que els soldats de l’exèrcit regular, cinc reals diaris.

Es complementarà amb la seva plana major, esquadra de granaders i banda de tambors i pifres. Respecte d’això l’ajuntament reclama al Capità General deu caixes de guerra, un reglament per a la instrucció de la tropa i un calaix quadrat amb tancament per guardar els documents més importants.

El dia 12 de juliol, el Capità General dóna l’ordre, al comandant d’artilleria de la plaça, de lliurar 400 fusells per armar la milícia.

Un cop constituïda l’oficialitat es va constituir el 15 de juliol una comissió per a l’organització de les companyies que estava formada per dos membres de la Junta corregimentals, dos de l’ajuntament i sis diputats dels gremis i col · legis.

La ciutat havia de sostenir el regiment, però cada milicià hauria de pagar el seu propi uniforme. Els oficials i les classes estaven obligats a anar a classe de teòrica militar un dia per setmana i els milicians havien d’exercitar amb el maneig de les armes diàriament al matí o migdia, en funció de la seva professió perquè fos compatible amb la seva jornada laboral .

La Prefectura Superior d’aquestes milícies correspon al capità general, encara que de fet ho és el sotsinspector, en aquest cas el governador de la plaça. Els altres càrrecs, com a primer cap efectiu i sergent major, els exerceixen militars professionals, i naturals de Tarragona els capitans, tinents i sotstinents, els nomenaments els proposava l’Ajuntament i la Comissió de Defensa.

El tinent coronel Àngel de la Llana és nomenat comandant general, el qual es responsabilitzarà de totes les tasques de la milícia, i el seu sergent major Antonio Roca.

El 24 de juliol s’ordena la formació de tres noves companyies amb gent del port per al servei d’Artilleria. Han de reunir com a condició ser àgils i robusts, de divuit a quaranta anys d’edat i el més possible coneixedors d’aquesta arma. Han dedicar-se en els dies festius en el maneig del canó, per ser útils en la defensa.

El 20 d’agost el tinent de rei Don Luis Hebi exigeix ​​a l’Ajuntament que es cobreixin totes les parades de la plaça amb paisans armats, excepte les guàrdies del principal i de la marina. Cal per a tal menester no tan sols cobrir les 1000 places de les quals encara només hi ha 800, sinó d’augmentar a 2000, 200 individus per companyia o crear segon batalló amb deu noves companyies. Per això s’augmenta la franja d’edat fins als cinquanta permetent l’allistament també a forasters de la ciutat.

Milícies Urbanes

El 15 de setembre es requereix que tots tinguin uniforme, no només per al servei, sinó que per estar tan proper el dia de «la nostra Patrona i Protectora del cos de santa Tecla» s’encarrega molt particularment als senyors oficials han de sortir ja aquell dia vestits d’uniforme per acompanyar la processó.

El 25 de novembre de 1810, el Capità General manifesta que observa que molts oficials, sergents, caporals i soldats no vesteixen d’uniforme en acte de servei, per la qual s’adverteix, per última vegada, que es dóna un termini de vuit dies per complir l’ordenat, havent de presentar cada individu al servei com a mínim amb la casaca i el barret d’uniforme, en cas contrari, patirà el càstig que se li imposi.

El 8 de desembre, dia de la Mare de Déu de la Concepció, Patrona d’Espanya, es beneeixen les Banderes del Cos.

Vençudes les dificultats el segon batalló queda llest a principis de 1811. Amb la nova organització passa a ser el seu sergent major Don. Francisco M ª de Villarejo, capità en propietat del regiment d’infanteria de Savoia, estant a punt per passar revista, a mitjan febrer, els dos batallons amb 10 companyies cada un més 3 companyies d’artilleria. En total 2.500 milicians disposats a donar la seva vida per Tarragona.

Les Milícies Urbanes lluitar valerosament durant els 56 dies del lloc de la ciutat «perint uns amb honor a mans de l’enemic i conduïts altres a França com a presoners».

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: