El Fortí de l’Oliva, de Tarragona, serà la primera de les miniatures de la col·lecció “Fortalezas Españolas S.XVI-XIX” que es presentarà a nivell de l’Estat Espanyol.

L’artista Elies Torres presenta dins els actes del Bicentenari del Setge de Tarragona l’ idealització del Fortí de l’Oliva en format de miniatura de col·leccionisme. Aquest model serà el primer d’una reduïda col·lecció  de models de Fortaleses militars baluartades espanyoles que properament es comercialitzarà per tot l’Estat, via Internet.

 

Durant tot aquest any i en commemoració del Bicentenari del Setge de Tarragona 1811-2011, la ciutat ha realitzat un extensíssim programa d’actes que aquest mes arriba a la seva cloenda. Presentacions de noves publicacions, exposicions, documentals, recreacions històriques, conferències, incloent-hi fins i tot una desfilada popular, han configurat tot aquest ventall d’actes que han estat seguits per un gran públic tant a nivell de ciutat com a nivell exterior.

Un dels últims actes, fora de programa, ha estat la presentació de la maqueta del Fortí de l’Oliva, en el marc incomparable de les restes del Fortí de l’Oliva. L’artista tarragoní va presentar ahir, la primera d’una exclusiva col·lecció de models en miniatura  per a col·leccionistes.

Torres ens comenta que ara fa cosa de dos anys el Ministerio de Defensa m’encarregà el projecte de realitzar una col.lecció de miniatures militars que recreés les més importants fortaleses militars abaluartades espanyoles dels segles XVI-XIX. El projecte era molt complexa, tant per la dificultat de realització com per la dificultat de comptar amb una bona documentació, però tot i així m’he llançat a la piscina i avui ja podem gaudir del número 1 de la col·lecció que he volgut fer coincidir amb el Bicentenari del Setge de Tarragona.

El primer model representa el Fortí de l’Oliva, construït precàriament  durant l’any 1810 i principis del 1811 a Tarragona, i que malauradament no es va arribar a acabar abans del setge. Amb més de 300 m. de llarg va ser el fortí mes gran realitzat durant la Guerra del Francès a Catalunya i avui en dia resta gran part d’ell fossilitzat entre construccions actuals.

 

El model està realitzat en marmolina i està pintat a mà. Tots els models estan numerats i catalogats com a peça de col·leccionisme, essent el seu tiratge limitat. En el cas d’aquest primer número el seu primer tiratge serà de 25 exemplars ampliables a 50 més, de venta amb caràcter nacional.

 Torres ens explica que properament presentarà a Figueres el número 2 de la col.lecció que és el Castell de San Ferran. Per primers d’any està previst presentar el Castell de Hostalric i el Castell de Coll de Balaguer, números 3 i 4 de la col.lecció, i en aquests moments estic treballant amb les miniatures de la Ciutadella de Jaca i el Fortí de San Cristóbal de Badajoz de que vull presentar abans de Setmana Santa.

Pel que fa a Tarragona m’agradaria realitzar una sèrie de recreacions, amb caràcter anual, de les principals defenses de la ciutat, de la qual la primera es el Fortí de L’Oliva. Per l’any vinent podria ser el Fortí de San Jordi, que ja tinc dibuixat i per més endavant es podrien idealitzar el Fortí de la Reina, el Fortí del Rei (desaparegut) o altres baluards.

El model numerat i amb Certificat d’obra d’autor, te un cost de 120 €. Es podrà adquirir a partir del dia 1 de desembre per Internet, al correu electrònic miniaturasmilitares@clarmont.net.

 

 

El model del Fortí d’Oliva davant de les restes recentment excavades del “Cavaller” del Fortí

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: