Milicíes Urbanes de Tarragona (II)

L’uniforme de les Milícies Urbanes queda ven documentat en diferents actes i ordres del propi regiment.

Per les ordres del Cos del 21 i 25 de novembre de 1810 l’uniforme de la tropa i caporals constarà de casaca (no definida però se suposa que serà fosca, del mateix color que els pantalons), pantalon blau o negre, sabates i no espardenyes, i si es possible mig botí o bota sota el pantalon. Corbatí o mocador al coll, cinyell blau i barret rodó amb escarapel·la.

El cabell ha d’anar recollit sota el barret.

Pel que fa a l’oficialitat ha de vestir amb pantalon blau i botes, gola i cinturó blanc.

Hi ha una bonica miniatura d’època, realitzada per un notable artista, el Sr. Alarma, que destacà a Tarragona en el primer terç del S. XIX, que retrata al Tinent D. Joaquim Fàbregas i Caputo que va ser 2on. Ajudant de la Milícia Urbana. Malauradament no hem pogut trobar-la i tant sols ens queda la descripció realitzada per Adolfo Alegret i la seva reproducció en negre dins la seva obra “Historia del Sitio, Defensa, Asalto y Evacuación de Tarragona en la Guerra de la Independéncia” publicada l’any 1911 per commemorar el 1er. Aniversari del Setge.

Així ens descriu l’uniforme que utilitzava l’oficialitat de la Milícia de Tarragona: Casaca curta, de blau turquí, decorada a dreta i esquerra del pit amb un fistó semicircular verd i sis tiretes obliqües, també verdes, aguantades per altres botons daurats. Al costat de les ombreres un altra tireta verda a cada costat. L’armilla és blanca retallada en la seva part inferior. Coll molt alt, blanc, amb corbatí blau turquí sota la barba, limitat per dues fileres perpendiculars de 3 botons daurats, una a cada extrem del corbatí. El pantalon, de blau turquí. Dues xarreteres daurades si era capità, una a la dreta si era tinent i dues ombrers si era subtinent.

 

Primers dibuixos per a la recreació dels uniformes

L’Associació Projecte Tarragona 1800 ha posat en marxa el Grup de Recreació Històrica “Milícies Urbanes de Tarragona”. La nostra voluntat es que per l’any vinent poguéssim ja presentar una o dues parelles de milicians uniformats. Ells podrien servir per ser utilitzats en actes protocolaris de la ciutat, per realitzar visites guiades, per introduir-nos dins la ciutat de 1800, …, i per donar a conèixer Tarragona fora de les seves fronteres.

La primera tasca a realitzar serà reproduir amb tota mena de fidelitat històrica els seus uniformes, confeccionant-los tal i com es van fer ara fa 200 anys.

Per fer-ho possible l’artista Antonio Zapatero Guardini, autor del soldat de plom que representa un soldat del Regiment de Infanteria lleugera de Tarragona, l’altre grup de recreació que aviat també posarem en marxa, i que ja vam mostrar en aquest mateix bloc, ha fet un dibuix hipotètic de com seria l’ idealització del Tinent Fàbregas.

Els documentalistes Jesús Mª Alía Plana y Juan José Torres Escobar comenten “Resulta evidente la escasa familiaridad del autor con los términos uniformológicos más elementales. Como “festón semicircular” describe el autor al vivo de la solapa, que recorre el borde de la misma y denomina como “seis tirillas oblicuas” y “otra verde a cada lado” a las características botoneras de la época.  El corbatín azul turquí es, sin lugar a dudas, el golpe que se observa en el centro del cuello blanco.”

En la reconstrucción del uniforme los puños y las vueltas de la casaca, el tipo de tocado y el calzado no pasan de ser hipótesis verosímiles.”.

 

Us animem dons a participar en aquest agosarat projecte, primer perquè creiem que d’aquesta manera estem contribuint a donar a conèixer millor el nom de Tarragona i segon perquè d’aquesta manera, entre d’altres, facilitem i incentivem a  explicar millor la seva història.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: