1811. El setge de Tarragona

Guió: Àngel-O. Brunet
Il·lustracions: Hugo Prades i Josep Lluís Zaragoza “Zar”
Ajuntament de Tarragona
64 pàgines
16,00 €

El 28 de juny de 1881, l’exèrcit napoleònic assalta la ciutat de Tarragona, posant punt i final al setge que havia començat el 3 de maig. Amb motiu de la commemoració del bicentenari d’aquest setge durant la Guerra del Francès (1811-2011), l’Ajuntament de Tarragona va decidir recuperar la memòria històrica amb diversos actes, entre els quals aquesta publicació d’aquest còmic en va ser una de les més destacades.

La història ens fica en la pell del nen protagonista que pateix de ple les conseqüències del setge, com la resta de la població civil. A través dels seus ulls seguim les dificultats creixents dia a dia. Tres autors tarragonins, Àngel-O. Brunet al guió i Hugo Prades i Josep Lluís Zaragoza “Zar” a les il·lustracions, ens transporten a aquesta època gràcies a un argument trepidant i unes il·lustracions esplèndides que ens mostren com era la nostra ciutat fa 200 anys.

 Així mateix, també demostra comptar amb una gran documentació a l’hora de reproduir des d’escenaris de la ciutat fins als usos, costums i vestits de l’època.

L’aspecte gràfic de 1811. El setge de Tarragona és d’allò més atractiu gràcies als dibuixos de Hugo Prades i Josep Lluís Zaragoza. El seu estil està pensat per arribar a una gran franja d’edat, on uns podran veure en els combats el seu interès i d’altres el veuran a partir de la descripció acurada del que fos la ciutat en aquella època.

A més, l’edició, acuradament realitzada  per l’empresa Insitu Comunicacions, dirigida per Jordi Gavaldà, es presenta acompanyada per diversos materials que ens permetran d’ampliar els nostres coneixements sobre la matèria.

Tant la recerca històrica dels fets i la supervisió de tot el treball ha anat a càrrec de l’equip de l’empresa Clarmont.net –  Didàctica Museística- , amb l’Elies Torres el seu capdavant.

Un pròleg introductori així com un epíleg que fa de cloenda, ens serveix amb exactitud per posar-nos en antecedents històrics i per saber-ne de les conseqüències, respectivament.

Tanmateix també s’inclou una cronologia del setge, com un parell de plànols i un conjunt de fotografies actuals de diverses localitzacions. I, per suposat, una bibliografia bàsica sobre el tema que ens convida a informar-nos pel nostre compte si és que volem saber-ne més.

En conclusió, 1811. El setge de Tarragona representa un immillorable exemple d’allò que pot arribar a ser la divulgació històrica en majúscules.

Estem davant un còmic molt ben fet que sens dubta ha de estar en els primers estants de la llibreria de casa.

La primera edició s’ha fet en català tot i que s’han fet saber els autors que s’està intentant treure’l en castellà ben aviat.


Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: