Els castells a la Tarragona de 1800

Les estructures dels castells tal i com les coneixem avui en dia les podem situar pels finals del segle XVIII a les comarques de Tarragona, i més en concret a la població de Valls.

El 2 de febrer de 1801, per la Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls, un grup de vallencs i alcoverencs fan un pilar de 5 i un pilar de tres caminant en plena processó. Aquesta pot considerar-se la primera actuació castellera i, suposadament, el naixement de la Colla dels Pagesos, precursora de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

L’any 1805 es documenta per primera vegada l’existència de dues colles castellers a Valls, la Colla dels Pagesos o Colla Alta i la Colla dels Menestrals o Colla Baixa, liderades pels germans Salvador i Josep Batet i Llobera respectivament. Ambdues colles van anar canviant de nom al llarg del temps i actualment hom vol creure que l’actual Colla Vella dels Xiquets de Valls és la continuadora de la dels Pagesos, i la Colla Joves dels Xiquets de Valls la dels Menestrals. La primera, que s’ha auto-atribuït estar documentada des de 1801, es va erigir com la colla tradicional mentre que la segona, fundada l’any 1812 pel cap de colla Josep Batet i Llobera, era de tendència lliberal. Per tot aquest valor històric, i especialment pel manteniment d’aquest art a través dels segles, la població de Valls és considerada el «Bressol dels castells».

L’any 1819 com a conseqüència de la mort d’un casteller es prohibeix a les dues colles de Xiquets de Valls actuar a la seva ciutat; prohibició que dura fins l’any 1834.

Històricament l’activitat castellera ha patit alts i baixos destacats (gairebé cíclics), lligats estretament a períodes de crisi o bonança econòmica, social o bèl·lica. Així doncs, per exemple, la Guerra del Francès (1808-1814) i la Primera Guerra Carlina (1833-1840), van sacsejar fortament l’activitat castellera

Ambdues colles no actuaven solament a Valls sinó que se solien desplaçar a comarques veïnes contractades per actuar en festes majors o altres celebracions. Els caps de colla administraven els diners rebuts i normalment disposaven de l’ajuda de la població local a l’hora d’alçar les construccions. Aquesta col·laboració va fer que posteriorment apareguessin dues colles més a Tarragona (la Colla dels Pagesos i la Colla dels Pescadors), ambdues amb un bon nombre de castellers vallencs.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: