Els derelictes del Delta de l’Ebre

La flota enfonsada del Tn.General Murray (1813)

 El dia 22 de Gener el Diari Digital Tarragona21 publica la noticia de la localització al Delta de l’Ebre d’una embarcació que ajudava a recuperar Tarragona dels napoleònics. No hem pogut resistir la temptació de penjar-la en el bloc ja que aquest esdeveniment va lligat als fets del Setge de Tarragona de 1813, que en aquests moments estem treballant. Seguirem aprofundim en el tema.

Tanmateix TV3 el mateix dia va oferir dins el programa “Sota Terra” el documental sobre la trobada d’un primer vaixell, anomenat Deltebre I ara fa tres anys.

 Fragment d’un segon vaixell anglès de la Guerra del Francès trobat a la platja del Serrallo de Sant Jaume d’Evenja (ACN).

 

“El passat 16 de gener, l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) van rescatar un fragment de 15 metres quadrats a la platja del Serrallo d’aquest municipi del Montsià que correspondria a un dels cinc vaixells que van embarrancar a les costes ebrenques, el juny de 1813, després d’una ofensiva contra la ciutat de Tarragona ocupada per les tropes napoleòniques. La peça va ser localitzada per un pescador i caldrà restaurar-la, tal i com informa ACN. Segons ha explicat l’arqueòleg Toni Cartes, el fragment és un indici que existeix un segon vaixell anglès de la Guerra del Francès sota la sorra del Delta. El primer va ser localitzat al 2008.

El nou fragment podria pertànyer a la proa d’un segon vaixell de la flota anglo-hispano siciliota que al juny de 1813 van atacar la ciutat de Tarragona, en aquell moment en mans dels exèrcits napoleònics. La documentació que es conserva explica que una dotzena d’aquests vaixells, de tornada cap a Alacant, van quedar embarracats a causa d’una forta llevantada. Alguns d’ells es van poder recuperar i altres, en concret cinc -el Magnum, el Barum 122, el Southamptom 323, l’Harlequín 73, l’Hablioner 80 o l’Alfred 396-, van quedar enfonsats a les costes del delta de l’Ebre.

L’extracció del fragment, localitzat per un pescador de la zona que feia un parell d’anys que el veia aparèixer i desaparèixer a èpoques entre la sorra, es va dur a terme el passat 16 de gener a la platja del Serrallo de Sant Jaume d’Enveja. La peça s’ha guardat de manera provisional en un magatzem cedit per l’Ajuntament i segons ha explicat l’arqueòleg i tècnic del Museu de les Terres de l’Ebre, Toni Cartes, s’estudia la manera de traslladar-lo a Girona per poder dur a terme les tasques de conservació i restauració pertinents.

L’any 2008 es va descobrir el primer vaixell enfonsat, el Deltebre I. Està sencer de proa a popa i se n’han fet els primers treballs de prospecció i excavació del qual s’ha pogut recuperar part de la càrrega. Segons Cartes, la nova peça localitzada és un indici que existeix un segon vaixell tot i que es desconeix a quina profunditat podria trobar-se i quines serien les condicions de conservació. “Potser amb una propera llevantada es destapa i podem aportar més informació sobre ell”, ha dit. De totes maneres es descarta que la peça trobada pugui pertànyer al primer vaixell ja que el CASC ha corroborat que les característiques que presenta aquest fragment de proa no coincideixen amb Deltebre I.

El perquè han començat a aparèixer les restes d’aquestes embarcacions dos segles després té la seva explicació sobretot en la regressió del Delta. “Des de que es van fer els embassaments, l’Ebre no aporta els sediments que aportava a la desembocadura, i la mar el que fa es guanyar terreny al Delta, ha apuntat l’arqueòleg. Segons Cartes també va ser decisiva la llevantada que va haver-hi per Sant Esteve l’any 2008 que va remoure tant el front de costa que s’estan descobrint molts jaciments subaquàtics nous”.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: