Els Cuirasses espanyols (1a.Part)

El regiment va ser format a Catalunya on hi va combatre durant el període 1810-1814.
Segons ordres expresses del General O’Donnell, comte de Bisbal, es va crear un regiment de cuirasses a Reus, el dia 24 de Maig de 1810, dotant de cuirassa a la 1a.Companya d’Hússars de Granada. Aquestes cuirasses procedien de la destrucció durant la Batalla de Mollet del Vallès, el dia 22 de gener de 1810, de l’esquadró del Regiment Provisional francès n.3. Aquest regiment està format per 2 esquadrons de 3 companyes formats per 360 homes i 140 cavalls i el seu Coronel es Juan Malats. Per uniformar-lo s’utilitzen casaques angleses i cuirasses i cascs francesos capturats.

La casaca de l’uniforme era de color vermell, suposadament d’origen anglès, amb coll i punys de color verd. Els pantalons eren de color blanc amb bota alta de muntar i en campanya eren grisos amb bota per sota el camall.

Dibuix J.M.Bueno

Donada la falta de cavalleria a Catalunya, el regiment es va veure dividit en diferents destacaments repartits entre els diferents cossos que operaven per tot el territori així, va participar en nombroses accions incloses dues incursions en territori francès.
Presentem aquí els combats més importants:

1810

Juliol: Absorbeix el destacament de Cazadores de Olivenza que operava a Catalunya. El regiment compta amb 15 oficials, 385 soldats i 355 cavalls agrupats en 2 esquadrons. Coronel Juan Malats, Tinent Coronel (?) Casasola, Comandant Juan Jaldón.

Setembre/Octubre: Un destacament de 60 homes enquadrat a la 1ª Divisio del 1r Exercit a les ordres del general O’Donnell combat en diferents accions al voltant de Barcelona: al Molí del Besós (18/09) fa 68 infants i 10 cuirassers presoners i a la Creu Coberta (24/10) on fa 57 presoners. La sort es veu truncada quan en un combat contra el regiment Dragons de Napoleó (italians) una de les dues companyies (uns 30homes) és aniquilada.

La resta del regiment opera durant tot l’any entre Tarragona i Benicarló.

 

Dibuix J. M.Bueno

1811

Gener: El regiment es reorganitzat a Valls: 2 esquadrons, 254 homes, 195 cavalls. S’enfronta al Plà de Sta. Maria al 24 de Dragons Francès.

Abril-Juny: El regiment es reparteix entre Tarragona (Div. Campoverde) on participa a la defensa de la ciutat i l’Empordà (Div. Volante) combatent a Figueres i Olot.

Maig: surt de Tarragona evitant caure presoner.

Octubre: Amb la divisió d’Eroles participa en una incursió a la Cerdanya francesa (50homes). Accions de Montluis (24/10), Marens (29/10).

Novembre: Combats al Vallès: San Celoni (03/11), La Garriga (05/11), Granollers i Hostalric (07/11)


 

 1812

Amb Tarragona en mans franceses l’exèrcit espanyol s’encarrega de mantenir la ciutat acordonada evitant que rebi ajuda.

Gener: Batalla d’Altafulla (24/01), La divisió Maurice-Mathieu intenta aixecar el setge de Tarragona. Els exercits despleguen separats pel riu Gayà prop del poble de Ferran. El regiment (uns 200homes) rep la carrega del 29 de Chasseurs a Cheval patint moltes baixes (només queden 40 homes) i el Tinent Coronel Casasola és fet presoner.

Febrer: 2a incursió en territori francès. Accions de Tarascon, Cabannes, Foix i MontLuis.

Maig: Acció del Pont de Molins de Rey. Amb la divisió Sarsfield, carrega i fa 200 presos rebent nomes 1 mort i 5 ferits. Comandant Juan González Anleo.

Agost: Enquadrat a la Brigada Manso un destacament participa a la Batalla de Molins de Rei fent 400 presos. Coronel Luis Decreft.

 1813

Febrer: El regiment es troba a Vic . 140 homes i 151 cavalls. Comandant Pedro Casasola.

Maig: Acció de la Bisbal del Penedès (17/05). 1 home mort, 1 ferit i 2 cavalls morts.

Juliol: Acció de Torregrossa (27/07): El coronel Juan Gonzalez Anleo dirigeix tres càrregues contra els quadres enemics. 10 morts 26 ferits.

Desembre: Setge de Lleida.

Al finalitzar la Guerra del Francès, els Cuirasses espanyols formaven un sol esquadró de 210 homes i 183 cavalls.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: