LA ARTILLERIA ESPANYOLA DURANT EL SETGE DE TARRAGONA 1811

No sabem amb exactitud que uniforme portaven nostres artillers durant el Lloc de Tarragona, el 1811. Durant la Guerra de la Independència, iniciada el 1808 els uniformes s’havien anat degradant i la seva substitució, molt escassa per falta de mitjans, havia introduït nous elements no acords a les ordenances militars. La guerra havia fet evolucionar els uniformes encara que molts d’ells, per falta de mitjans, seguien usant els antics ja molt gastats i pendents de la seva renovació.

Al novembre de 1805 es dóna una nova Reial Ordre que modifica l’uniforme anteriorment descrit quedant de la següent manera:
El nou uniforme de l’artillero serà casaca, solapa, xucla i calçons blau turquí, volta, coll doble, folre i viu encarnats, dues carteres llargues en els faldons de la casaca, solapa blava en la xucla, la tornada de la casaca oberta amb portella blau, barret amb galó d’or mosqueter, i botó ple donat com el que usava abans el Cos, permetent a l’oficialitat, fora d’actes de servei, l’ús de xucla i calçons o pantalons blancs o Maó.

Els oficials i la resta tropa de les companyies d’Artilleria de les Milícies porten el mateix uniforme amb l’única diferència que el coll de la casaca serà blau.

Els uniformes del reglament de 1810 ens els mostren així:

L’uniforme de les tres companyies d’artilleria de les Milícies Urbanes de Tarragona és encara per a nosaltres desconegut. Només sabem que el seu uniforme consistia en casaca i barret rodó, amb pantalons llargs blau. Sabem també que el seu coll era blanc, segons un dibuix realitzat a partir d’un antic gravat d’un sotstinent de la Milícia.
No sabem si el seu coll era blau, com ens diu el reglament de 1805.
En aquest moment no podem precisar amb exactitud com era.

Elies T.C.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: