Les forces militars franceses durant el Setge de Tarragona de 1811


L’EXÈRCIT SITIADOR

La formalització del Setge de Tarragona no va ser una empresa fàcil pel General Suchet. Tot i estant al cap de l’exèrcit d’Aragó amb 40.00 homes armats, el general es prenia molt seriosament la pressa  d’una plaça que segons deia ell mateix al seu germà en una carta escrita a primers d’abril “considero difícil de conquerir-la, per tractar-se d’una plaça amb un vast camp atrinxerat, formada per un triple recinte fortificat i recolzada, des de el ma
r, per la flota anglesa”.

Però a la vegada la seva dificultat augmentava al tenir-se que enfrontar en un vast territori dominat per un exèrcit enemic de més de 25.000 homes i 1500 cavalls, que el mirava d’encerclar. La primera acció que va tenir que fer fou la de distribuir part de les seves forces per mantenir tranquil el sector d’Aragó així com la de protegir les rutes per on circulaven els seus combois d’abastiment. Un cop tot això controlat, clau de l’èxit militar de Suchet, quedava el camí obert cap a Tarragona.

Les seves tropes procedien la major part del 7è. exèrcit i estava formada per regiments francesos i italians. Les podem classificar en:

INFANTERIA DE LÍNEA

REG. 7è. Va lluitar a la península en Girona, Valencia, Castalla i Tarragona, per acabar a la Batalla de Leipzig. Es ressentia després de dos anys de lluita a Catalunya.

– REG. 14è. Veterans d’Austerlitz i Jena lluitaren en el setge de Saragossa abans de Tarragona.

– REG. 16è. Havent lluitat com a tropa embarcada en la batalla naval de Trafalgar, amb la combinada Franco-Espanyola,i distingit a Wagram, lluità en territori català en  el setges de Girona i Tarragona. Tenia instrucció suficient i estava ben armat i equipat.

REG. 42è. Després de la Batalla de Wagram fou enviada al Principat on lluità a Girona i Tarragona. Regiment valerós estava un xic atrotinat després de dos anys de dures lluites a Catalunya.

REG. 116.  En la península lluità a Saragossa, Tarragona, València i Castalla.

REG. 117. Serviren juntament amb el reg.116 en les mateixes poblacions.

REG. 1è. POLAC DEL VÍSTULA. La Legió Vístula, un cos polac al servei de l’Emperador Napoleó, participà en els setge de Saragossa i Tarragona durant la seva estada a la península.

REG. 4t. ITALIÀ. Lluità a Valls en 1809 per després està durant el setge de Tarragona, amb la Brigada del General Palombini. Participà en la Batalla de Sagunt amb la Divisió italiana del General Palombini.

– REG. 5è. ITALIÀ. Participà durant el Setge de Tarragona amb la Brigada del Coronel Balathier.

– REG. 6è. ITALIÀ. Lluità a Valls en 1809 amb la Divisió Pino i després participà en el Setge de Tarragona amb la Brigada del Coronel Balathier.

INFANTERIA LLEUGERA

– REG. 1è. Lluità en la península en els setges de Girona i Tarragona i en la batalla de Castalla on va ser derrotat Suchet. També estaven les seves forces i la seva indumentària força atrotinades després de dos anys al Principat.

REG. 5è. Lluità en la península a Saragossa, Tarragona, i a Nivelle i Nive, en el país basc.

– REG.2on. ITALIÀ . Després de lluità durant el setge de Tortosa va ser transferit a l’exèrcit  d’Aragó, on prengué part en el Setge de Tarragona. Més tard participà en la Batalla de Sagunt i en la captura de València.

 

CAVALLERIA

-REG. 4t. HÚSSARS. Després d’haver participat, entre d’altres,  en les famoses batalles europees d’Austerlitz i Jena va ser traslladat a la península on participà en les accions militars d’Alcañiz, Belchite, Estella, Chiclana, Tarragona, Sagunt, Yecla i en el Pas de l’Ordal.

-REG.24è. DRAGONS. De 1808 a 1813 prengué part en les accions peninsulars de Roses, Cardedeu, Molins del Rei, Valls, Santa Coloma, Tarragona, Villareal, Sagunt, Castalla i el Pas de l’Ordal.

-REG. 13è.CORACERS. Prengué part en la península en les accions de Tudela, el setge de Saragossa, Villareal, el setge de Lleida, Margalef, el Setge de Tarragona, Sagunt, Castalla i el Pas de l’Ordal.

-REG. DRAGONS DE NAPOLEÓ ITALIANS. Serviren des de 1808 a 1813 principalment en Catalunya i València. Foren 2 esquadrons d’aquest 2on. regiment els que prengueren part en el setge de Tarragona.

 

ARTILLERIA- ENGENIERS – INFERMERIA I EQUIPATGES

 

 

Elies Torres Claravalls

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: