L’equip humà del Projecte Tarragona 1800: Esteve Galindo

 

Esteve Galindo, nascut a Barcelona, ara fa una colla d’anys, és el protagonista d’aquest article.

Vinculat en el mon del comerç i de l’ensenyament, ha alternat durant molts anys  les seves dues grans passions professionals amb la seva gran passió que és el mar i la navegació. En l’actualitat, aprofita el seu poc temps lliura en recrear a escala els millors vaixells de l’història, molts d’ells exposats permanentment en el Museu del Port de Tarragona .

 

Alpha Quan neix el teu interès pel període històric vinculat a la Tarragona del 1800?

Per mi, qualsevol període de la història és prou interessant per aprofundir-ne i treure’n el millor d’ell, però des de sempre he vist aquest període fascinant i digna de ser estudiat en profunditat.

La Tarragona de 1800, o si especifiquem més, el abans i el després de les guerres napoleòniques, és un període molt interessant dins l’evolució del nostre país. És per una banda un període, si ho mirem d’una manera supèrflua, on els exèrcits brillen per la seva pompositat i l’art i la cultura floreix com la primavera; però que si hi mirem de manera més profunda podem veure que rere de tot això plana la  guerra, la misèria, la por, la fam i la mort,  com a conseqüència dels grans canvis socials que s’estan portant a terme per tot Europa i que marcaran el futur de la nova Europa del segle XIX. Canvis que sens dubte vam poder comprovar en les nostres pròpies carns, aquí a Tarragona.


Quina és la teva participació en la associació i com et vas vincular a ella?

La meva modesta participació es la de ser el tresorer de l’associació, tasca difícil de portar a terme en els temps que corren. Amb la meva relació amb professionals del mon de la difusió cultural així com la meva participació amb grups de reconstrucció històrica, no va ser gens difícil que en vinculés a ella. Va ser un gran iman que en va atreure irremediablement.

 

Un dels pilars bàsics del Projecte és la recreació històrica d’època. Intervindràs en algun d’aquests grups que creareu o veuràs els toros des de la barrera?

Quan jo em fico em fico fins el moll del os. M’agradaria poder crear un grup que recreés el Regiment d’artilleria de Tarragona, de 1811, amb canó i tot, però de moment anirem poc a poc i ens centrarem en la creació del Grup de Milícies Urbanes de Tarragona de l’any 1810.
Què pot aportar a la cultura de Tarragona i dels pobles del Corregiment l’associació Projecte Tarragona 1800?

Coneixement, descobriment. Aquestes son per mi dues paraules màgiques que son la clau d’aquest gran projecte. Tot i així, l’èxit dependrà del grau d’implicació dels pobles de l’antic Corregiment de Tarragona que es vulguin implicar en el projecte.


Mirant el llistat de sòcis, tens el carnet de l’associació amb el número 1. Com és això?

Simple qüestió d’edat a l’hora de posar els primers noms de la llista de socis.

Considera que els ciutadans que viuen en les poblacions que van pertànyer al  Corregiment de Tarragona coneixen en profunditat aquest període de la seva història?

En absolut. Ni en profunditat ni en superficialitat. Aquest coneixement sols pertanyen a un nombre limitat d’estudiosos de l’època. Cal començar a donar a conèixer l’època des de les escoles, des de els centres cívics, des de les universitats,… Mitjançant conferències, exposicions, treballs de recerca, publicacions,…, podrem, de mica en mica, fer que  la ciutadania vagi descobrint aquest apassionant i interessant període tant important i tant vital per l’evolució de les nostres comarques.

Què farà la nova associació per facilitar la divulgació del que va passar en els anys previs i posteriors a la Guerra del Francès?

Treballar, treballar i treballar per poder, sense pressa però sense pausa, anar incentivant a la gent a conèixer aquest període. De moment mitjançant el nostre blog, després amb conferències i activitats a les escoles i centres cívics, després amb la creació dels grups de reconstrucció ens podrem acostar més al públic en general,…, i ja anirem veient.

 

Gràcies Esteve

Carles Gosalbez

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: