Els abanderats de les Milícies Urbanes de Tarragona

Els abanderats de les Milícies Urbanes de Tarragona

abanderado

La Milícia Urbana de Tarragona creada el 1810, va estar constituïda per dos batallons amb un total de més de 2.500 homes, ciutadans civils de Tarragona i del seu Corregiment.

Cada un dels batallons estava representat per una bandera de grans dimensions que lluïa la Tao de Tarragona com a símbol identificatiu de la ciutat. Les dues banderes que van ser pagades pels Gremis de la ciutat van ser beneïdes pel Sr Arquebisbe el dia de desembre de 1810.

De les dues banderes només hem sabut que van ser capturades per les tropes francesos en el Lloc de Tarragona de 1811 i que van ser regalades a Napoleó com a botí de guerra. Afortunadament una va ser retornada al govern espanyol i conservada al Museu de l’Exèrcit on nosaltres l’hem pogut recuperar de nou per a Tarragona, per donar-la a conèixer novament en tota la seva esplendor, en forma de rèplica històrica.

Però qui van ser els afortunats abanderats que van tenir l’honor de enarborar-les i defensar amb les seves vides?

El treball de l’investigador Robert Vallverdú, així ens els descobreix.

Abanderat del 1er.Batallón – Sr Francisco Aguiló

Rico hisendat, residia a Montblanc quan es va allistar voluntàriament el dia 6 d’abril de 1811. Aclamat com portabanderes del batalló, va patir tot el lloc i l’assalt final. Va ser fet presoner i deportat a França on no va ser alliberat fins al dia de l’Armistici general. Era el representant de Montblanc a la Junta de Govern de Tarragona.

Abanderat del 2 º Batalló – D. Josep A. de Castellar

Hisendat de Montblanc, com l’anterior, també es va allistar a la milícia el dia 6 abril 1811 on va ser nomenat portabanderes. Va defensar la plaça durant el lloc i assalt de la ciutat, caient també presoner i romanent en els dipòsits de França fins al Armistici.

En el procés de recuperació de les Milícies Urbanes de Tarragona, el pes de ser l’abanderat de la recuperada bandera (no sabem a quina batalló correspon) sota l’advocació de santa Tecla, recaurà en la persona del Sr Esteve Galindo, responsable de la tresoreria de «Projecte Tarragona 1800» i persona de més edat de l’associació.

Per la Junta és un honor i esperem que ho sigui per a ell també.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: