L’equip humà de Projecte 1800
Amando Lacueva
Amando Lacueva, membre de Projecte Tarragona 1800, és un dels nostres principals divulgadors de la història de Tarragona del segle XVIII-XIX. Encara que és natural d’Hellín (Albacete), ja amb 10 mesos de vida, els seus pares el van portar a Tarragona, on va viure la seva infantesa i adolescència amarant, entre altres coses, del que hi havia darrere del monument als Herois de 1811 de la Rambla, el que el va animar a estudiar La Guerra del Francès a Tarragona.
És escriptor i ha escrit diferents obres, la més recent és la seva novel · la històrica «La Guerra del Francès -la Marca del Traïdor-, que va tenir una excel · lent acollida sent número u en vendes a la Diada de Sant Jordi de l’any 2011.
Ara acaba de treure la seva segona obra històrica, que és la continuació de la primera.
Un apassionant thriller històric sobre el temps de l’ocupació que comprèn des el 31 de juliol de 1811 fins el 19 d’agost de 1813, dia en què el general i governador de Tarragona designat per Suchet, Bertoletti, seguint instruccions del mariscal, abandona la ciutat no sense abans deixar 24 mines de gran potència que van devastar entre altres edificis, El Castell del Patriarca.
Aquest interès per la història de Tarragona, a què és degut?
La Història sempre ha estat una de les meves assignatures pendents, i aquest monument, que anomenem dels «nus», que representa el sofriment de la ciutat a mans de les tropes imperials, sempre m’ha captivat. Què millor que començar estudiant aquest dramàtic període que va patir la nostra ciutat.
Per què una novel · la?
Com a escriptor que sóc, crec que era el millor homenatge possible que podia oferir a la ciutat que m’ha acollit amb tant entusiasme i afecte. El devia, i ella, tal com ha estat tractada per la història, s’ho mereixia.
En què penses que influirà la teva obra en els tarragonins?
La novel · la és rigorosa pel que fa als fets narrats. Crec que la seva lectura obrirà els ulls als nostres veïns i no tinc cap dubte que despertarà l’interès pel que va succeir.
Una segona part?
És la prova palpable que realment molts veïns de la ciutat s’han interessat per aquest període de la nostra història. Els correus electrònics, cartes, comentaris, missatges i paraules d’alè animant-me a explicar el que va succeir durant el temps de l’ocupació, van ser els que em van animar a seguir els meus estudis i novel · lar aquest període.
Quin serà el teu aportació al Projecte?
Ja vaig intervenir l’any passat en les jornades que es van realitzar en el Seminari amb una xerrada sobre «El temps de l’esclavitud», és a dir, sobre aquesta segona part novel · lada. De la mateixa manera, tinc diferents xerrades i conferències en diversos instituts i centres d’educació de la ciutat, així que dedicaré els meus esforços a divulgar la nostra història als quatre vents.
I tu, què esperes del Projecte Tarragona 1800?
Que creixi i pugui donar-se a conèixer a nivell nacional i internacional. Sé que els seus integrants s’esforcen cada dia per que aquest període no caigui en l’oblit. Cal que alguna cosa així naixés perquè Tarragona ocupi el lloc que li correspon.
Gràcies Amando
Filed under: Miniatures |
Deja una respuesta