Mort a l’invasor
Fa pocs dies, a l’Ateneu de Tarragona he tingut l’oportunitat de presentar amb el meu amic Josep M. Sabaté, la segona part de la novel·la La Guerra del Francès, subtitulada «Mort a l’invasor», d’Amando Lacueva editada per Edicions Citerior.
No cal dir que després del gran èxit que va tenir la seva primera part «La Marca del traïdor», que en un altre pròxim article farem una ressenya amb profusió, no podíem acontentar si no hi havia una segona part. Encara que diuen que mai segones parts són tan bones he de dir que en aquesta ocasió això no ha estat així.
Amb que satisfacció puc dir que en aquest segon lliurament Amando s’ha crescut.
Una narració intensa, molt millor relatada i molt més àgil, plasma clarament la gran evolució que l’autor ha realitzat en tan sols pocs mesos entre l’escriptura de la primera part i de la segona. Si el primer lliurament era bona, la segona és excel · lent.
Amb la seva habitual domini de les trames carregades de conspiracions i intrigues, aborda la difícil situació dels habitants de Tarragona durant el temps de l’ocupació de la ciutat per les tropes imperials. Un cop més ens mostra una novel·la coral, carregada tant de personatges històrics com literaris. Barreja que reflecteix, amb enorme rigor, el patiment d’un poble sotmès, però que es rebel · la contra els governants impostos per Suchet, tots ells corruptes i despietats.
Entre les seves pàgines trobarem episodis d’enorme crueltat, d’intriga, conspiracions, traïcions, tot això perfectament embastat, on els diferents personatges conflueixen amb els seus diferents trames i subtrames en un final, que no per conegut, deixa d’enlluernar per la brillant posada en escena i ambientació.
Sexe, violacions, execucions sumaríssimes, fam, por i molt més, narrats per El Mellado, qui recupera diversos personatges del seu primer lliurament.
És una obra amb un ritme vertiginós, que et manté anhelant per conèixer més i més a cada capítol. Amena, entretinguda, divertida de vegades i crua alhora.
L’autor ens presenta diversos personatges reals i ficticis on es perfilen amb una credibilitat sorprenent. Fra Fulgencio, Teresa Savall, El comissari, Emile Moreau. El capità Stiletto Caliani, el sergent Dago, sometents, brigants. Deixa’t seduir per l’apassionant aventura d’aquesta obra.
Sinopsi
Des de juliol de 1811 fins a agost de 1813, les tropes imperials del mariscal Louis Gabriel Suchet van ocupar la ciutat de Tarragona. A aquest període se li va conèixer com «El temps de l’esclavitud».
Els habitants de la ciutat, farts de les humiliacions que patien, van constituir un grup de resistència que actuava contra les forces invasores.
A aquests valents se’ls va conèixer amb el nom de Brigants. Les forces que residien a l’interior de les muralles, socorregudes per sometents, funcionaris corruptes i homes de Lacy i del baró d’Eroles, van realitzar diferents temptatives per acabar amb la vida dels soldats i recuperar la sobirania de la plaça abaluartada.
Els seus gestes, gestes, incursions i sabotatges, traïcions, amors, intrigues, així com els penjaments i afusellaments que van patir durant aquests dos anys d’esclavitud, són de nou relatats per El Mellado, en aquesta delirant segon lliurament de la Guerra del Francès a Tarragona .
Elies Torres Claravalls
Filed under: Miniatures |
Deja una respuesta